BÁNYAI JÁNOS - KÓS KÁROLY TESTVÉRISKOLÁK
  KAPCSOLAT ·   REGISZTRÁCIÓ ·   BELÉPÉS

Nyári gyakorlat

Kötelező nyári termelési gyakorlataikat tanulóink vagy az iskolában, vagy külső cégeknél töltik el. Az elmúlt években a cégek nehéz anyagi körülményeik miatt nem szívesen foglalkoztattak tanulókat a nyár folyamán. Ezért külön öröm volt számunkra, amikor Petercsák Máté, iskolánk volt épületgépész tanulója azzal keresett fel, hogy működjünk együtt, mert ebben látja a vállalkozásának hosszú távú szerelői utánpótlását. Az együttműködés keretében vállalja a tanulók nyári kötelező termelési gyakorlatának biztosítását, a legjobbaknak pedig foglalkoztatást és munkahelyet biztosít. Az elképzelés beleillik a szakképzés fejlesztési irányzatába, amely a duális képzést tűzte ki célul, amely az iskolákból a termelőüzemekhez viszi ki a gyakorlati képzést. Ezáltal a tanulók közvetlenül olyan szakmai ismeretek birtokába jutnak, amelyekre a mindennapi szerelési munka során szükségük lesz.

Alapos előkészítő munka után a jelentkezők közül – elsősorban a tanulmányi munkájuk alapján – kiválasztásra kerültek azon tanulók, akik a vállalkozásnál tölthették nyári szakmai kötelező gyakorlatukat. A gyakorlat első hetében elméleti ismertekkel, szakmai előadásokkal és egyéb munkába álláshoz szükséges ismeretekkel bővítették tudásukat tanulóink, majd a műhelyfoglalkozások során a menetvágást, kenderezést, hegesztést, csőhajlítást gyakorolták.

A második héttől, már külső szerelési munkákon, a vállalkozás különböző kivitelezői szerelésein vettek részt. Itt megismerkedtek a szerelvényezéssel, a padlófűtés szerelésével, légtechnikai és egyéb szerelési munkákkal. A legjobbaknak a cég felajánlotta – külön megállapodás keretében – a nyári kötelező szakmai gyakorlat befejezését követően a további munkavégzés lehetőségét is.

A termelési gyakorlat zárását egy rendezvény keretében szervezte meg a cég, amelyre meghívást kaptak az iskola vezetői, a tanulók osztályfőnökei, a kamara képviselője és a diákok szülei. Petercsák Máté cégvezető ismertette a tanulók teljesítményeit, a kiemelten dolgozó tanulókat külön elismerésben részesítette és megköszönte az tanulókkal foglalkozó kollegák munkáját továbbá az iskola együttműködését. A rendezvény keretében lehetőség nyílt a szülők-pedagógusok-szakoktatók közötti eszmecserére, kötetlen beszélgetésre, amely során a szülők közvetlen információkat kaptak gyermekeikről.

Az iskola vezetése ezúton is köszönetét fejezi ki a vállalkozásnak a tanulók fogadásáért és a termelési gyakorlat eredményes lebonyolításáért, amely a duális képzés szellemében hatékonyan folyt le.

Tekintsék meg a rendezvényről készített képeinket.

 

Miskolc, 2015.07.17.                                                 Kocsis István

Top