BÁNYAI JÁNOS - KÓS KÁROLY TESTVÉRISKOLÁK
  KAPCSOLAT ·   REGISZTRÁCIÓ ·   BELÉPÉS

Nagyvárad-Gyula-Miskolc

2015. szeptember 23-án iskolánk a Diósgyőri Vár lovagtermében látta vendégül Nagyvárad és Gyula középiskolásait. Egy kiállítási sorozat végső eseményéhez érkeztünk, amely azzal kezdődött, hogy megkeresett minket Bagyinszki Zoltán fotóművész, iskolánk volt tanítványa, azzal az elképzeléssel, hogy a három város kapcsolatát hozzuk létre. A közös pont a várak lesznek, hiszen mindhárom város történelmi jelentőségű várral rendelkezik. Továbbá a munkába vonjuk be a fiatalokat is, így jobban megismerve egymás kulturális értékeit. Hozzunk létre a fiatalok olyan aktív csoportját, akik nyitottak a városaik értékeinek felkutatásában és feltárásában.

Örömmel vettük a lehetőséget, hiszen építőipari iskola lévén kötelességünk az építészeti értékek megőrzése. A város és régió értékeit áttekintve 11 olyan építészeti értéket tártunk fel, amely még nem szerepel a megyei értéktárban. A tanulók szaktanári segítséggel feldolgozták ezeket a témákat, szakirodalmat kutattak, fényképeket készítettek és megfogalmazták javaslatukat az értéktár bizottság felé.

A rendezvényen a vendégeket Kocsis István igazgató köszöntötte, megköszönve Nagyvárad és Gyula korábbi vendéglátását, majd a Kós Károly Építőipari Szakközépiskola tanulói adtak irodalmi műsort, amelyben a diósgyőri vár történetét ismertették. A programot a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola növendékeinek és tanárának reneszánsz muzsikája színesítette. A kiállítást dr. Alakszai Zoltán, a polgármesteri hivatal kabinetvezetője nyitotta meg. Kiemelte a városok és fiatalok közötti együttműködés fontosságát, hangsúlyozta, hogy menyire fontosak az ilyen projektek, amelyek egyfelől értéket teremtenek, másfelől pedig lehetőséget adnak arra, hogy a különböző városokban tanuló, dolgozó fiatalok megismerjenek más városokat, így Miskolcnak az értékeit is.

Kónya István, Gyula alpolgármestere kihangsúlyozta, hogy ezzel a közös pályázattal nagy lépést tettünk afelé, hogy Gyula és Miskolc városa között hosszabb távon nemcsak kulturális, hanem akár gazdasági vagy gasztronómiai kapcsolat is létesüljön.

Bagyinszki Zoltán fotóművész, – iskolánk volt tanulója – értékelte a nagyváradi, gyulai és miskolci fiatalok számára meghirdetett fotópályázatot. A pályázatra több mint ötven fotó készült. A téma pedig a három várost összekötő kapocs, a vár volt. A gyulai várat megörökítő kép lett a győztes, amit Szabó Zita gyulai diák készített. A diósgyőri várban harci díszbe öltözött gyermekekről készített fotójával Karetka Gábor, iskolánk tanulója, második helyezést ért el.

 

Nagyvárad, Gyula és Miskolc diáksága 2015. október 16-án Gyulán találkozik ismét, ahol iskolánként kétszer öt fős csapatokban méri össze a három várról és a városokról megszerzett tudását.

Remélhetőleg a kialakult jó baráti kapcsolat a diákok és az intézmények között, pályázati támogatással a következő időszakban is fennmarad és folytatódik.

Kocsis István   tagintézmény-vezető

Kós Károly Építőipari Szakközépiskola

 

Top