BÁNYAI JÁNOS - KÓS KÁROLY TESTVÉRISKOLÁK
  KAPCSOLAT ·   REGISZTRÁCIÓ ·   BELÉPÉS

Nagyvárad

2015. július 6-án iskolánk tanár-diák küldöttsége Nagyváradon járt az Ady Endre Gimnáziumban a „Várak a Várban” kiállítás sorozat első hivatalos rendezvényén. Korábban három város, Gyula, Nagyvárad és Miskolc, közös pályázatot adott be, melynek célja, hogy mindhárom városban megtalálható történelmi várak értékeit a tanulók egy kiállítás keretében dolgozzák fel és mutassák be. Az elkészített művészi tablókat mindhárom városban kiállítják és a kiállításhoz más rendezvények is kapcsolódnak. A közös pályázatot iskolánk volt tanítványa, Bagyinszki Zoltán fotóművész koordinálja. Nagyváradon a kiállítás megnyitójára a Szigligeti Ede Állami Színház mögötti téren, az Adorján házak szomszédságában, az Ady Endre Gimnázium előtt került sor. Miskolcot az önkormányzat és a Kós Károly Szakközépiskola küldöttsége képviselte. A résztvevőket Nagyvárad alpolgármestere és a gimnázium igazgatója köszöntötte.

Ezt követően belvárosi séta keretében megtekintettük Nagyvárad építészeti értékeit. A várban értékes előadást hallgattunk meg a jelenleg is folyó feltárási munkálatokról és az elsők között tekinthettük meg a már felújított műemlékeket. A nagyváradi várban a XVI. században a törökök által lerombolt bazilika romjai alatt hét királyunk és királynőnk nyugszik, amely sírok feltárása az elkövetkezendő időszakban várható. Megtekinthettük az ezzel kapcsolatos ásatásokat, kutató munkákat. A program részeként feljuthattunk az 1903-ban Rimanóczi Kálmán tervei alapján épült impozáns Városháza tornyába, ahonnan gyönyörű kilátás nyílt Nagyváradra és környékére.

A programsorozat július 24-én Gyulán folytatódik, ahol a gyulai várral kapcsolatos ismeretbővítő előadást történelemtanároknak szervezett konferencia egészíti ki.

Augusztus végén kerül sor – a program zárásaként – a miskolci kiállítás megszervezésére, ahol a diósgyőri várral ismerkedhetnek meg a résztvevők.

A programsorozat kiegészítéseként tanulóink a megye építészeti és környezetvédelmi értékeit dolgozták fel a megyei értéktár bővítését célzó program keretében. Tizenegy olyan feldolgozandó témát találtunk, amelyek eddig nem szerepelnek a megyei értéktárban. Diákjaink tanári irányítás mellett fényképekkel dokumentált pályamunkákat készítettek, amelyekben felhívjuk az értéktár gondozóinak figyelmét az eddig még lajstromba nem vett értékeinkre.

Tekintsék meg a nagyváradi kiállítás felvételeit.

 

Miskolc, 2015. 07. 07.                                               Kocsis István

Top