BÁNYAI JÁNOS - KÓS KÁROLY TESTVÉRISKOLÁK
  KAPCSOLAT ·   REGISZTRÁCIÓ ·   BELÉPÉS

Épületgépészet képzőművészei

A VGF (Víz-Gáz-Fűtés) szaklap felhívására iskolánk épületgépész technikusi tanulói is fellelkesedtek és több alkotást is gyártottak a képzőművészeti versenyre. A verseny kiírása szerint a kiállítók olyan képzőművészeti alkotást, terméket vártak, amely valamilyen módon köthető az épületgépész szakmához. Tanulóink választása a fűtőtestekre esett, a fantáziájukat, képzeletüket megtornáztatva, különböző design fűtőtesteket terveztek és valósítottak meg. Az egyik fűtőtest egy modern hárfa alakot, a másik egy középkori húros hangszert, a lírát, a harmadik pedig egy emberi torzót mintázott. Mindhárom termék nagyon mutatósra sikerült, és elvileg akár a fűtési rendszerbe beépíthető is lehetne.

A versenyre történő felutazást segítette, hogy egy másik pályázatban volt lehetőségünk budapesti tanulmányi kirándulást szervezni, így a két eseményt sikerült összekapcsolni.

A bonyadalom akkor kezdődött, amikor kiderült, a kiállítandó termékeket már legkésőbb az előző napon fel kell szállítanunk, hogy a verseny szervezői a megnyitó előtt azt kiállíthassák. Ezt sikerült is megoldani, azonban az egyik termék véletlenül itthon maradt. Az izgalmat és a feszültséget tovább fokozta a reggeli indulás, amikor az autóbuszon kívül minden feltétel adott volt az elindulásra. Igaz, hogy Petőfi gyalog és szekéren járta be az országot, de neki erre több ideje volt, nekünk tízre fel kellett volna érni a verseny kezdetére. Végre egy másik autóbusz elő is került, igaz, hogy ennek meg fűtése nem volt. Ezek azonban csupán apróbb megpróbáltatások az épületgépész szakmai órákon már rég megedződött Kós-os gépész tanulóknak.

2014. november 28-án az Épületgépészek napján 21 iskola 42 csapata készített jobbnál jobb műveket, amelyek ötvözték az épületgépészetet és a kreativitást. A zsűri rendkívül nehéz helyzetben volt, több mint négy órán át vitatkoztak, amikorra megszületett a döntés.

Az első helyezett iskolánk Iron Men csapata lett (név szerint: Dargai Ádám, Knizner Balázs, Kolozsi-Tóth Bence, Molnár Ferenc, Orbán Mátyás, Tóth Levente,Világi Mihály 14.B.o. tanulók) „Emberi test” pályaművel. Ezzel elhozták a 150.000.- forint összegű fődíjat, amely összegből különböző szerszámokat vásárolhatunk. Köszönjük nekik e kiváló szereplést. Tanulóink maguk mögé utasítottak sok neves középiskolát és egyetemet. Gratulálunk nekik, de dicséretet érdemelnek valamennyien, akik kivették a részüket a versenyen és öregbítették iskolánk (amúgy is) jó hírét.

A VII. helyen végzett csapatunk tagjai: Fazekas Norbert, Pónuzs János, Szikszai László József, Takács Ádám és Torma Ákos. Köszönet illeti a szaktanárokat is, akik segítették az alkotások időre történő elkészülését. A továbbiakban kívánunk nekik sok sikert az OSZTV versenyeken is.

A másik program a Yorkshire fitting gyártó cég megtekintése volt. Egy nagyon modern, csúcstechnológiával felszerelt üzemet láthattunk, ahol a legkorszerűbb sajtolási technológiával gyártják a különböző idomokat. Az üzemben a termelés nagyságrendje 15-20 millió darab fitting gyártása éves szinten.

Tekintsétek meg a versenyen és az üzemlátogatáson készített képeket, néhányon felfedezhetitek Cseh László világbajnok úszónkat is.

 

Miskolc, 2014.12.12.                                                                        KI

Top