BÁNYAI JÁNOS - KÓS KÁROLY TESTVÉRISKOLÁK
  KAPCSOLAT ·   REGISZTRÁCIÓ ·   BELÉPÉS

Épületgépész Múzeum

Egy évtizeddel ezelőtt kereste meg iskolánkat az Épületgépész Szövetség azzal a felhívással, hogy ne hagyjuk veszendőbe az épületgépészettel kapcsolatos muzeális értékeket és csatlakozva felhívásukhoz a megmentett értékek gyűjtésébe vegyük ki részünket. Az első nagyobb kiállításra tíz évvel ezelőtt a Komáromi Erődrendszerben került sor, ahová iskolánk is mintegy félszáz értékes könyvet, szerszámot, berendezési eszközt adományozott az épületgépész múzeumnak. 2010-ben vitrinverseny szervezett az épületgépész múzeum, amelyen a kiállításunkkal a II. helyet szereztük meg.

Mára 8500 nyomtatott dokumentum, 3500 különböző eszköz, berendezés dicséri a gyűjtő munkát és 41 kiállítást szerveztek meg eddig. Az összegyűjtött termékekből egy ízelítőt most Miskolcon is láthatunk, a Drótgyár mellett felépült Gépész üzletház adott helyt a kiállításnak.

Látható itt fatüzelésű fürdőkád, melegvíz bojler, különböző régi gázkészülékek, mosógépek, centrifugák. A szakma kezdeti időszakából származó mérnöki rajzolóeszközök, táblázatok, logarlecek és sok szakirodalom. A legkülönbözőbb kéziszerszámok mellett láthatók ólom szifonok, ólom idomok, öreg csaptelepek és eternit idomok. Szemléletesek a víz korrózióját bemutató elvízkövesedett csővezeték metszetek. Több termék mellett fel van tüntetve, hogy a Kós Károly Szakközépiskola ajándéka.

A szervezők azt kérik a szakemberektől, iskoláktól, hogy folytassák az értékmentő munkát, amennyiben kiállításra érdemes muzeális termékkel találkoznak, azt mentség meg a jövő számára. Várják azok jelentkezését is, akik a tárgyak rendbetételéhez ajánlják fel segítségüket.

Tekintsék meg a kiállításon készített felvételeket.

 

2015.07.20.                                                               Kocsis István

Top