BÁNYAI JÁNOS - KÓS KÁROLY TESTVÉRISKOLÁK
  KAPCSOLAT ·   REGISZTRÁCIÓ ·   BELÉPÉS

Dunaszerdahelyen jártunk

A HAT-14-02-0007 számú pályázat „Testvériskolai kapcsolat kiépítése a Felvidékkel” keretében április 7-11 között a Miskolci Kós Károly Építőipari Szakközépiskola és Szakiskola 33 fős küldöttsége Dunaszerdahelyen járt a felvidéki magyar tannyelvű Építőipari Szakiskolában.

Az utazás előzményeként, 2014. november 3 és 7 között Miskolcon fogadtuk az új testvériskolánk küldöttségét, ahol megmutattuk nemzettársainknak régiónk történelmi, kulturális és idegenforgalmi nevezetességeit. A pályázatban mindkét iskola vállalta, hogy tanulóival egy-egy kopjafát készít, amelyet azután kölcsönösen felállítanak a másik iskola udvarán, ezzel is jelképezve a szétszakított nemzet együvé tartozását és összefogását. Az általunk készítendő kopjafát a sajóparti tantelepen, Pazicsák András tanár úr irányításával készítették el a tanulók, a felfogó vasszerkezet pedig az iskolai tanműhelyben készült el.

Dunaszerdahely felé vezető utunk során megtekintettük Budapest nevezetességeit. Megálltunk a Hősök terén, megtekintettük a Vajdahunyad várát és a Mezőgazdasági Múzeumot. Majd utunkat folytatva, Komárom-Komárnó nevezetességeit néztük meg. Késő estére érkeztünk Dunaszerdahelyre, ahol elfoglaltuk a szállásunkat. Másnap a testvériskolánkkal, az ott folyó szakképzésekkel ismerkedtünk, majd Dunaszerdahely nevezetességeit néztük meg. Sétáltunk a Makovecz Imre tervei alapján kialakított városközpontban, felkerestük a Vermes-villát, az 1848-as szabadságharc emlékművét, a Városi Művelődési Központot, az evangélikus, református és római katolikus templomot. Megtekintettük a dunaszerdahelyiek sport és nemzetszeretetének szimbólumává vált dunaszerdahelyi futballstadiont.

A szakmai program részeként ellátogattunk a bősi vízierőműhöz, ahol részletes ismertetést kaptunk az erőmű építéséről, a környezeti károk csökkentésére tett intézkedésekről, szemtanúi lehettünk a hajók zsilipellésének és megnézhettük a turbinacsarnokot, gépházakat is.

Feledhetetlen volt a hajdani magyar koronázási városba, Pozsonyba tett kirándulásunk. A Várban megtekintettük a Szent Márton-dómot, amely a 16. századtól a 19. század közepéig a magyar királyok és királynék koronázási temploma volt. Ezekben a századokban a magyar Szent Koronát a vár egyik tornyában őrizték, amelynek hű mását, – a magyar kormány ajándékaként – mi is megtekinthettük a felújított vártoronyban. Délután az ódon belvárost tekintettük meg, majd a Duna partján sétáltunk vissza az autóbuszhoz.

Másnap a két iskola diákjai különböző sportágakban (foci, kosárlabda, kötélmászás, floor ball, asztali tenisz) mérték össze tudásukat a tornaudvaron és az iskola tornatermében, majd a versenyek fáradalmait a termálfürdő meglátogatása során pihentük ki.

A dunaszerdahelyi program befejezéseként a kopjafánk ünnepélyes felállítására került sor, ahol a két intézmény igazgatója mondott köszöntő beszédet és apróbb ajándékok átadására került sor. A dunaszerdahelyi diákok által készített kopjafát pedig nagy nehezen elhelyeztük az autóbuszban.

A közös program a Vermes-villában rendezett emlékezetes esti ünnepi műsorral záródott. Másnap hazafelé, Győr városában álltunk meg, ahol a belváros nevezetességeit és a Hild József Építőipari Szakközépiskolában rendezett XXI. Nemzetközi Építész Diákkonferencia kiállítását tekintettük meg, amelyen iskolánk tanulói is sikeresen részt vettek.

A program végső zárásaként az iskolánk udvarán a „C” épület előtt állítjuk fel a dunaszerdahelyi testvériskolánk kopjafáját, amely az elkövetkezendőkben tanítványainknak jelzi a két testvériskola együttműködését és lehetőséget teremt minden év április 12-én a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapjára történő megemlékezésre.

 

Kocsis István

 

Top