BÁNYAI JÁNOS - KÓS KÁROLY TESTVÉRISKOLÁK
  KAPCSOLAT ·   REGISZTRÁCIÓ ·   BELÉPÉS

A Projekt leírása

TÁMOP-3.3.14.A-12/1-2013-0115

Nemzetközi testvériskolai kapcsolat kialakítása a székelyudvarhelyi Bányai János Műszaki Szakközépiskola és a Miskolci Kós Károly Építőipari Szakközépiskola és Szakiskola között. TÁMOP-3.3.14.B-14/1-2013-0115

Eredményesen pályáztunk a Társadalmi Megújulás Operetív Programban a Hazai és nemzetközi testvériskolai kapcsolat kialakítására a TÁMOP-3.3.14.B-14/1 pályázati felhívás keretében. A bírálók pályázatunkat sikeresnek minősítették és megvalósításra érdemesnek ítélték. A projekt 16 807 604 Ft összegű vissza nem térítendő támogatásban részesült. A pályázatban vállaltuk, hogy a székelyudvarhelyi Bányai János Műszaki Szakközépiskolával iskolánk közös programokat valósít meg, elősegítve a két iskola diákjai és tanárai közötti szorosabb baráti kapcsolat létrejöttét. A program keretében az első személyes találkozásra 2015. május 14. és 18. között került sor. A program kulturális és történelmi ismertek megszerzésére mellett nyújtott lehetőséget szórakozásra, kikapcsolódásra is. A két iskolaképviselői bőséges program részesei lehettek. Jártunk Boldván, az első magyar írásos emlék, a Halotti beszéd keletkezésének a helyén. Megnéztük Rudabányán a Bányászati múzeumot, Aggteleken a Csepkőbarlangot, sétáltunk Jósvafőn a Szalajka patak forrásánál. Színpetriben megnéztük a világ legnagyobb könyvét és a Nyomdászati múzeumban. A Miskolci Nemzeti Színházban megtekintettük a Víg özvegy című operettet. Mezőkövesden a Gépmúzeumban megcsodáltuk az öreg gőzgépeket, mezőgazdasági berendezéseket. A Matyó múzeumban ismerkedtünk a matyó népművészettel, népszokásokkal. Bogácson fürödtünk a termálfürdőben és kirándultunk a környéken, megtekintettük a barlanglakásokat és a kaptárköveket. A maradék időben ismerkedtünk Miskolc városának nevezetességeivel és a házigazda Kós iskolával.

A második személyes találkozóra 2015. május 05. és 09. között kerül sor Erdélybe, Székelyudvarhely és környékére utazunk. A program szerint ellátogatunk a Madarasi-Hargitára, ahol újra festjük a csúcson felállított kopjafánkat. A Nyegestetőn szintén tervbe van véve a kopjafánk újra festése. A testvériskolánkkal további közös programokon veszünk részt Szovátán, Szentegyházán, Kézdivásárhelyen, Korondon és Udvarhelyen.

A nyári bentlakásos programra ez év augusztusában kerül sor, 10. és 16. között egy héten keresztül ismét Miskolcon fogadjuk testvériskolánkat. A Miskolc és környéke programjain túl egy napra fellátogatunk a fővárosba, Budapest nevezetességeit is megtekinteni.

Az együttműködés eseményeit közös honlapon rögzítjük, amely folyamatosan követi a két iskolában folyó egyéb rendezvényeket is.

Top